Tack för igår kvartersrådet!

Tvättstugan tackar alla som kom igår och tackar för alla väldigt intressanta idéer och reflektioner som lyftes och diskuterades. Surfa in på Facebook eller Instagram för bilder från gårdagens kvartersråd och håll utkik för nya inlägg här på hemsidan då det som nu följer är ett gediget arbete med att sammanfatta allt som sades som bit för bit kommer publiceras här.

Kvällen handlade om att sätta sig in i kvarteret vi ska planera för och om hur vi kan implementera det vi samtalade om förra gången i vårt framtida förslag för byggnationer där. Kvällen definierades av intressanta samtalsämnen där vi gick igenom vad som kommit upp förra gången och sorterade och kokade ner dem till färre mer koncentrerade motiv som vi vill att vårt förslag ska förkroppsliga.  Dessa kom att bli integration av studenter in i kringliggande kvarter och stadsdelar, förenklad rörelse i form av tunnlar under stora vägar liknande den som finns från siten mot Lilljansberget, ett system med anställda ambulerande koordinatorer som aktiverar engagemang av de boende i området och på siten under styrning av en studenthyresgästförening som i sin tur möjligtvis ligger under studentkårernas styrning. Vi samtalade även om hur det är viktigt med sociala rum där man ska kunna mötas under icke-kommersiella förhållanden i närheten av sin bostad. Vi anser att dessa är nyckeln till både medborgarengagemang, social integration och för att skapa demokratiska medborgare som lär sig att tänka på staden och göra sin röst hörd i planeringsprocessen. Man ska alltid gå förbi dessa påväg till sin lägenhet så man aldrig missar chansen att mötas och socialisera men att man samtidigt tillåts möjligheten att gå undan och vara för sig själv. Väggarna i lägenheterna ska vara tjocka så att lugn och ro kan finnas där, då studielivet är krävande och definierat av prestationer som måste mötas med hem som låter studenten vila och samla energi för att klara av dessa. Man ska alltså kunna leva på en skala mellan lugn, ro och ensamtid och tjo, tjim och socialisering och tillåtas att välja var mellan dessa som man vill spendera den största delen av sin tid, för studenter är inte en grupp där alla önskar lika.

Vi vill också föreslå en förändring av infrastrukturen liggandes mellan campusområdet och Berghem, då vi anser att de dubbla två breda vägarna och de otaliga parkeringarna som ligger där är breda avgränsningar som hämmar att delarna av Berghem och campus som möter Strombergsväg och Petrus Laestadius möts. Våra erfarenheter är även att de är överdimensionerade för den mängden trafik som använder dem. Parkeringarna skulle kunna samlas i ett semi-underjordiskt parkeringshus och den enorma area som vägnätet tar upp mellan campus och Berghem skulle kunna skalas ner för att tillåta att annan aktivitet besitter dem. Hastigheten skulle även kunna sänkas samtidigt som växtligheten skulle kunna trimmas så att den västra delen av campus kan möta Berghem på ett naturligt sätt vilket skulle leda till en mer levande och mindre bil-definierad relation mellan områdena.

Vi i organisationen står nu inför att rita ihop det andra kvartersrådets tankar och resultat till ett samskapat förslag för utformningen av en del av Lilljansberget. Nästa gång zoomar vi in mer på siten och byggnaderna där och livet och relationen i dem. En ny karta kommer visas upp och en mer in-zoomad modell av siten kommer att presenteras för att kvartersrådet enklare ska kunna samskapa vårt förslag.

Det blir möte med Christer Johansson 22/3 för att samtala om finansierings möjligheter för projektet.

Tack igen för igår! Vi syns nästa gång.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s