Allmänt klassrum #2 – Vi lär oss om Allmännyttan

Det andra allmänna klassrummet handlade om Allmännyttan som hjälpte att implementera standardiseringarna som satte tvättstugor i våra hus. Upplägger var liknande det från det första eventet med några små förändringar som tid på dagen och dag i veckan för att attrahera fler besökare.

Till allmän nytta, den ursprungliga definitionen var inte mer komplicerad än så, dem ska vända sig till alla, i de flesta hyressektorer i världen så finns det så kallat social housing, sociala bostäder, för inkomstsvaga hushåll och grupper. Man kan även kalla dem kategoribostäder, eller selektivt boende och innan allmännyttan etablerades så fanns det sådana bostäder i Sverige. Dessa kallades Barnrikeshus, och var en selektiv typ av bostäder för fattiga. Barnrikehusen fanns fram till 1945, fram till slutet av perioden för den bostadssociala utredningen som pågick mellan 1933-1945 som satte tonen för hur bostäder och bostadspolitiken ser ut idag. Man bestämde sig i och med denna att utveckla den svenska bostadsmodellen och istället för att bara vända sig mot några få grupper skulle vända sig mot alla, och undersöka och bygga bostäder för alla grupper i samhället. Allmännyttan, etablerades, och var en av grundstenarna som byggde folkhemmet som vi pratade mycket om förra gången.

Slideshow med text

Pamflett om Allmännyttan

Video av föreläsning om Allmännyttan.

Videos från SABO och Allmännyttan.se

Under länkarna ovan så finner ni materialet från det första eventet som handlade om Folkhemmets framväxt och tvättstugan.