Allmänt klassrum #1 – Tvättstugan, ett allmänt klassrum

Det första allmänna klassrummet handlade om Tvättstugan och Folkhemmet som byggde den. Det hölls en föreläsning, en utställning, en post-it workshop, det visades videos av intervjuer och TedTalks och vi fikade och samtalade om arga lappar och erfarenheter av vårt gemensamma utrymme.

Tvättstugan är ett svensk institution sprunget ur Folkhemmets ideologi, där alla oavsett klass skulle kunna tvätta kläder och vara ren. Det är en mötesplats där skrivna och oskrivna regler ofta bäddar för konflikter. Att dela smuts, exponera underkläder och andra personliga och intima föremål med andra är inte lätt. Men tvättstugan finns fortfarande kvar, trots att Sverige idag kännetecknas av självständighet och individualism, och den är lika typiskt svensk som systembolaget och allemansrätten.

Slideshow med text

Pamflett om tvättstugan

Ted Talk av Hans Rosling som pratar om tvättmaskinen.

Video av föreläsning om Folkhemmet och tvättstugan.

Video av intervjuperformance.

Under länkarna ovan så finner ni materialet från det första eventet som handlade om Folkhemmets framväxt och tvättstugan.